Utilització de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes per tal que podeu gaudir-ne plenament. Si continueu navegant esteu consentint l’acceptació d’aquestes galetes i l’acceptació de la nostra política de galetes, Cliqueu a l’enllaç per a més informació.

ACEPTAR la política de cookies

Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la p�gina

9.000 malalts de càncer de pàncrees al final de l’any 2021

9.000 malalts de càncer de pàncrees al final de l’any 2021
16 nov

9.000 malalts de càncer de pàncrees al final de l’any 2021

Només el 5% sobreviurà 5 anys

En el Dia Mundial del Càncer de Pàncrees (18 de novembre), Activa Mútua consciència sobre l’enorme importància de prevenir i diagnosticar de manera precoç un dels tumors malignes considerat «dels més agressiu», segons qualifica la Coalició Mundial contra el Càncer de Pàncrees (WPCC).

I és que dels 9.000 malalts que seran diagnosticats amb aquesta greu malaltia a Espanya al final de l’any 2021, únicament el 5% sobreviurà per espai de 5 anys, segons matisa l’Associació Espanyola de Càncer de Pàncrees (Acanpan).

A tot el món, més de 1.500 persones seran detectades amb aquesta afecció mortal, tant és així que més de 1.400 persones perdran la seva vida en la lluita contra la malaltia, segons WPCC.

Bona part d’aquesta alta mortalitat, es relaciona amb la circumstància de ser una malaltia amb una simptomatologia molt inespecífica, per això, entorn del 85% dels seus malalts són diagnosticats ja en una fase molt avançada de la malaltia. I lamentablement, un tumor maligne en el pàncrees, és dels càncers més freqüents diagnosticats a Espanya, segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (Seom).

Entre els principals factors de risc per a desenvolupar la malaltia despunten, entre altres:
Hàbits dietètics. (Sembla ser que el consum excessiu de cafè podria ser un dels desencadenants, però no s’acaba d’afermar un estudi amb conclusions decisives. Així mateix, també existeixen sospites en els hidrats de carboni i el colesterol. Al mateix temps que un baix consum de fibra i vitamina C).
Alcohol i tabac, per descomptat.
Pancreatitis i/o diabetis (En els pacients amb pancreatitis crònica s’entrelluca que poden desenvolupar aquest patiment).
Factors hereditaris. (Entre el 3 i el 10% podria estar vinculat a causes genètiques).
Derivats del petroli. (Com l’exposició durant 10 anys o més a dissolvents i components del petroli del tipus bencidina o befta-naftilamina. D’altra banda, les nitrosamines són altament cancerígenes en hamsters, a l’igual que la azaresina en rates).

Manifestacions

La seva simptomatologia acostuma a manifestar: aprimament, dolor lumbar i/o abdominal, icterícia, distensió i cremor estomacal, diabetis, excés de greix en la femta, orina fosca, nàusees, pèrdua de l’apetit, nivells de glucosa elevats…

Les mateixes fonts aconsellen: revisió mèdica anual, no fumar, no beure alcohol; no menjar carns vermelles, aliments processats, begudes ensucrades, contrarestar amb més fruites i verdures; fer exercici físic i, entre altres, evitar el contacte amb substàncies químiques tòxiques com les descrites anteriorment, a més de pesticides o tints.

La intenció d’aquest article és purament informativa. Tan sols un professional mèdic qualificat està capacitat per a diagnosticar i tractar malalties.