
Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
La discapacitat és una condició que afecta al nivell de vida d’un individu o d’un grup.
Està àmpliament demostrat que, una vegada eliminats els obstacles a la integració de les persones amb discapacitat, aquestes poden participar activa i productivament en la vida social i econòmica de les seves comunitats.
L’accessibilitat i la inclusió de les persones amb discapacitat són drets fonamentals reconeguts com a tal en la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat celebrada el 13 de desembre de 2006 a la Seu de Nacions Unides, Nova York.
Aquesta convenció va tenir el propòsit de promoure, protegir i assegurar el gaudi ple i en condicions d’igualtat de tots els drets humans i llibertats fonamentals per totes les persones amb discapacitat, i promoure el respecte de la seva dignitat inherent.
En l’àmbit laboral es reconeix el dret de les persones amb discapacitat a treballar, en igualtat de condicions amb les altres; això inclou el dret a tenir l’oportunitat de guanyar-se la vida mitjançant un treball lliurement triat o acceptat en un mercat i un entorn laborals que siguin oberts, inclusius i accessibles a les persones amb discapacitat.
En aquesta mateixa línia no podem oblidar-nos de la seva seguretat laboral. En tot moment l’empresari ha de vetllar per la seguretat i salut d’aquest col·lectiu, en tractar-se de treballadors especialment sensibles (Art. 25 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals 31/1995), adoptant i adaptant les mesures de prevenció i protecció necessàries perquè puguin desenvolupar les seves tasques de tal manera que estigui garantida la seguretat i salut.
És fonamental i necessari, en aquesta aplicació de mesures, eliminar barreres en la informació i promoure la cultura preventiva de riscos laborals inclusiva.
Activa Mútua, a través de la seva Àrea de Prevenció de Riscos Laborals, ha impulsat la creació de documentació en matèria preventiva adaptada a lectura fàcil. El resultat d’aquest treball, i que a continuació presentem, és una col·lecció de 16 fitxes dirigides a la nostra població protegida que tenen alguna dificultat en comprensió lectora, ben transitòria (immigració, incorporació tardana a la lectura, escolarització deficient, etc.) o bé permanent (trastorns de l’aprenentatge, diversitat funcional, senilitat, etc.). Tenen la finalitat específica de transmetre la informació de forma totalment comprensible, independentment del sector al qual pertanyin i a les seves capacitats.
Per a aquest projecte, s’ha comptat amb la col·laboració de l’Institut de Lectura Fàcil, organització social que reivindica la promoció i la universalització de l’accessibilitat cognitiva al nostre país, permetent així l’accés en igualtat, com a dret i necessitat de qualsevol persona, a una informació completa i fomentant l’aprenentatge en aquest cas i de vital importància, sobre els riscos laborals als quals, aquest col·lectiu, es troben exposats en el desenvolupament de la seva activitat rutinària, danys en la salut que poden originar i mesures d’actuació per a eliminar-los o tractar d’evitar-los.
Adaptar un text a lectura fàcil és un procés llarg en el qual participen moltes persones.
El primer pas és l’adaptació del text. Per a adaptar un text a lectura fàcil hi ha unes pautes molt concretes regides per una Norma UNE que indica com estructurar les frases i el contingut.
A continuació, es realitza la maquetació accessible del document. Gràcies a la maquetació accessible s’ajuda a la millor comprensió del text, amb el tipus de lletra, el contrast o les ajudes visuals.
Després, es realitza la validació tècnica, en la qual un grup d’experts comproven d’una banda, que la idea de l’autor no canvia i que l’adaptació a lectura fàcil segueix les pautes de la Norma UNE.
I finalment es realitza una de les parts més importants: la validació cognitiva. En aquesta fase, persones amb discapacitat intel·lectual i altres capacitats llegeixen el document i fan les seves aportacions.
Gràcies a aquesta fase ens assegurem que la informació realment s’entén per les persones amb majors dificultats de comprensió.
Àrea de Prevenció de Riscos Laborals
Per a més informació: Col·lecció de fitxes PRL de lectura fàcil